Enzymy mogą rozkładać substancje na mniejsze, ale także łączyć dwie substancje ze sobą.
Enzymy w stymulatorze korzeni ROOT działają jako biokatalizatory: są to białka o funkcji katalitycznej. Katalizator to substancja, która przyspiesza reakcję chemiczną, nie zużywając się.
Enzymy w produkcie Metrop Enzymes hamują procesy: są białkami o funkcji katalitycznej regulującej. Ten typ enzymów jest ważny, aby zapobiegać chorobom bakteryjnym wywołanym przez rozkładający się materiał roślinny.
Niektóre enzymy z grupy hydrolaz mogą nawet hamować bakterie i grzyby, takie jak mączniak prawdziwy. Takie produkty stanowią ekologiczną alternatywę dla pestycydów.
Enzymy są dużymi białkami o określonej strukturze przestrzennej (zwykle kulistej).
W reakcji katalizowanej przez enzym, enzym łączy się z substratem tworząc kompleks enzym-substrat. Następnie zachodzi reakcja, a produkty są uwalniane z enzymu. Mostki wodorowe (woda) odgrywają ważną rolę w tym połączeniu.
Enzymy działają specyficznie, mogą przetwarzać tylko jeden lub kilka powiązanych substratów. Enzym i substrat muszą pasować jak klucz do zamka.
Grupy enzymów
Enzymy można podzielić na następujące grupy:
Hydrolazy | Te enzymy katalizują reakcje hydrolizy. Hydroliza to rozpad związków chemicznych z udziałem wody. |
Oksydoreduktazy | Te enzymy katalizują procesy redoks (przenoszenie elektronów). |
Transferazy | Te enzymy katalizują reakcje przenoszenia grup. |
Liazy | Te enzymy katalizują rozrywanie wiązań węgiel-węgiel (C-C), węgiel-tlen (C-O) i węgiel-azot (C-N). |
Ligazy | Te enzymy katalizują łączenie substratów. |
Enzymy i koenzymy mają ograniczoną żywotność i muszą być wymieniane na czas.
Dodanie dodatkowych enzymów do uprawy zawsze prowadzi do szybszego i zdrowszego wzrostu roślin.